Een open vallende sinaasappel...

Veel mensen hebben nog steeds problemen met mijn concept. Wat is de EarthBowl nu precies? Hoe zit die projectie in elkaar?

Ik heb zelf het idee dat als je in de EarthBowl staat dat je het dan vanzelf ziet. Maar ja, in ben flink vervuild in mijn verwachtingspatroon. Ik leef al jaren met dit concept.

Ik heb het concept nu vormgeven als een openvallende sinaasappel, Stel je voor je bevindt je in het pitje van een sinaasappel. De sinaasappel beweeg je nu zo totdat het pitje zich bovenaan bevind. Vervolgens ga je de sinaasappel insnijden in partjes, en de schil pel je los. Je krijgt dan ongeveer dit.

openvallende sinaappel2

Nu kan je een aantal dingen goed begrijpen. Voor het gemak heb ik er maar even een kom (een halve bol) omgetekend, de EarthBowl.

  1. De plek waar je staat bevind zich dus helemaal op de bovenste rand van de schaal
  2. Op de rand van de schaal is de vertekening het grootst. Deze wordt steeds kleiner als je naar de bodem van de schaal gaat.
  3. Als je in de schaal staat zie je dus de onderkant van de schil, dus je ziet de continenten in spiegelbeeld.

Hoe dan ook, het blijft een fascinerend concept. Maar enkel met woorden is het voor veel mensen moeilijk te bevatten.

 

Een gedachte over “Een open vallende sinaasappel...”

  1. Ik denk inderdaad – nu ik de bowl beleefd heb – dat het – zoals Marja voorstelde – voor mensen beter te begrijpen en ervaren is als de bowl wordt ingegraven, met rondom een kijkraam van zo’n 20 cm boven het maaiveld. Kan ook in de vorm van een heuvel of terp rondom de bowl. In beide gevallen is de wereld dan niet onder je voeten maar onder je ogen en dat is denk ik voor mensen beter te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *