De azimutale equidistante projectie

Ben ik nou uniek met mijn projectie? Ja, vooralnog zeg ik ja.

Al een paar jaar geleden heb ik intensief mailcontact gehad met Jan Hendrikse, kartograaf. Het grootste probleem in onze conversatie was het verschil in jargon. Zo blijkt voor kartograven een projectie per definitie een projectie op een plat vlak te zijn. En ja, ik ben bezig met een halve bol. Maar Jan heeft mij goed geholpen, meer dan goed geholpen.  Op een gegeven moment heeft hij mij deze projectie geleverd.

PlatecarreeSpiegel52_5

Weliswaar een projectie op een plat vlak, een uitgerolde cylinder. Maar ik kon hem goed gebruiken. Overtekenen in een tekenprogramma, opknippen in geren, verticale stroken. En Top of the World 002deze vervolgens handmatig inklinken tot halve geren, de sinasappelpartjes. Dit heeft mij de basistekening opgeleverd voor mijn lamp. In een halve RVS bol heb ik de tekening gegraveerd. En ja, dit was een grote stap in mijn project.

Recent ben ik zelf natuurlijk aan het rekenen gegaan. Zo heb ik nu de algoritmes om de latlons om te zetten.

Maar ik ben ook verder gaan zoeken. In deze zoektocht kom ik terecht op de azimutale equidistante projectie. Deze was ik al eerder tegen gekomen. Hij staat in de Times, atlas of the World. Alleen, de grens ontbreekt hier. Hij wordt ook wel Postelprojectie genoemd, naar Guillaume Postel.azimutale equidistante projectie

Deze projectie wordt veel gebruikt voor ‘bakkies’. Om via de korte band te kunnen communiceren moet de zender gericht zijn naar de ontvanger. Ook is hij goed bruikbaar voor de luchtvaart om te bepalen hoe je het kortst vanaf een bepaalde plek naar een andere plaatst op de wereld kan vliegen.

Op bijvoorbeeld Ham Stuff vind je een mogelijkheid om de kaart te maken. Deze kaart heeft als eigenschap dat hij uniek is voor de plek waar je bent. In de berekening wordt gebruik gemaakt van de groot cirkel afstand. In het midden van de kaart is de plaats waar je bent. Je kan nu een plaats zoeken, en vervolgens weet je in welke richting (NOZW) je je antenne moet richten. De korte band golven van een bakkie volgen vanzelf de kromming van de aarde.

AzimuthalMap (1)-page-001

Deze kaart lijkt veel op mijn projectie. Maar hij is niet hetzelfde…  In mijn projectie is de standplaats niet in het centrum van de kaart, maar juist in de rand. Daarnaast geef ik een inverse projectie. Immers in mijn projectie kijk je door de wereld heen, en zie je de continenten vanaf de onderkant, gespiegeld dus.  En het belangrijkste verschil, mijn projectie is in een halve bol, en niet op een plat vlak. Ik kan mijn projectie natuurlijk wel in een plat vlak drukken, maar dan heb je net niet mijn kaart.

2015-03-17 13.40.24

Kortom, mijn kaart kan ik benoemen als een halve bol gevormde, antipolaire inverse azimutale equidistante projectie… Het is maar even dat je het weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *