EarthScope

De basis van mijn fascinatie ligt in het concept: waar bevinden zich andere plaatsen op de wereld ten opzichte van jou? De EarthScope is in Excel gemaakt. Dit is een voorloper van een app die ik wil gaan ontwikkelen.

earthscope-09

Wat is het idee? De app weet op basis van GPS zijn eigen positie, de latlon. Ook weet hij zijn oriëntatie (NOZW) en of dat de phone horizontaal of verticaal of welke hoek dan ook heeft. Dat impliceert dat de lijn loodrecht op het scherm naar een plek op de wereld onder ons wijst (mits je hem natuurlijk niet naar boven horizontaal laat wijzen…). In de app bereken ik op basis van de oriëntatie de plek aan de andere kant van de wereld. Ik ga daar een ruimte omheen trekken (plus en min zes graden in zowel de kijkrichting als de kijkhoek). In die ruimte ga ik vervolgens de continenten tekenen.

In mijn Excel-prototype kan je bovenaan je standplaats kiezen (dropdown) tevens kan je een plaats aangeven waar je naar wil kijken (dropdown). Dan wordt automatisch de kijkrichting (ViewDirection) en kijkhoek (ViewAngle) berekend. Met de schuifbalken kan je de oriëntatie instellen. Dan klikken op de button <Recalc frame> en je krijgt de kustlijnen te zien.

Al met al een hoop VBA-coding om dit te kunnen realiseren. Zo worden onder andere de polygonen netjes ingekleurd. Er zitten leuke algoritmes achter zoals bevind de kijker zich in een polygoon of er buiten (daar vertel ik later wel wat meer over).

Maar goed, de volgende stap is het overzetten naar een mobiel platform, en ja, die techniek heb ik echt nog niet in mijn vingers… Dus hulp kan ik hier goed gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *